2015

Een ontroerend toneelstuk van Robert Harling.

Regie: Stefaan De Cloet

Steel Magnolia's

2015


Madame Brigitte is de uitbaatster van het populairste kapsalon in het dorp. Bij haar is het bezoek van de klanten meer dan een kappersbeurt alleen.
Natuurlijk zoals een echt kapsalon betaamd wordt er heel wat afgeroddeld onder de dames. Iedereen heeft wel een oordeel over iedereen.

Brigitte heeft juist Nicole aangenomen. Nicole is een jonge vrouw en als ze zenuwachtig is, zijn al haar kapsels bol. Ze heeft net een mislukt huwelijk achter de rug en heeft geen plezier meer in het leven.  Nicole wordt lid van de Pinksterbeweging, een religieuze groep. Ze haalt de kracht uit haar geloof en is zeer fanatiek bezig met het religieuze dat soms leidt tot ergenis van anderen en zeker van Louise.

Elke week komt Louise en drie andere dames langs voor een kappersbeurt. Brigitte probeert waar nodig is de gemoederen te bedaren bij discussie's tussen de dames, ook al lukt het haar niet altijd.

Louise is een geval apart. Ze is heel zelfzeker en kan heftig uit de hoek komen. Daardoor kwetst ze soms mensen, maar toch heeft ze een gouden hart.

Claire is de vrouw van de ex-burgemeester. Ze is weduwe en voelt zich eenzaam. Ze probeert haar leven terug op de rails te krijgen en heeft een hobby gevonden waarin ze volledig opgaat.

En dan hebben we nog Marleen de gedragstherapeute. Marleen komt nogal bemoeizuchtig over. Het enige dat ze wil is haar dochter beschermen tegen alle onheil van de wereld. Alhoewel ze gedragstherapeute is, slaagt ze er niet in haar dochter naar haar te laten luisteren.

De jongste van het groepje is Sara, de dochter van Marleen. Sara wil een kind en de dokters hebben het haar altijd afgeraden omdat ze aan diabetes leidt. Ze wil niet luisteren naar de wijze raad van haar moeder. Sara moet een hoge prijs betalen voor haar baby, haar nieren zijn kapot en de enige oplossing is een niertransplantatie.


'Steel Magnolias' is geschreven door Robert Harling. Het is een ontroerend toneelstuk met een lach en een traan. De personages zijn één voor één sterke vrouwen met hun eigen karakter en humor. Door deze karakterverschillen is het een luchthartig toneelstuk met vaak hilarische dialogen.

Ze lijken allemaal gemaakt van staal, onder druk van omstandigheden buigen ze maar ze breken niet. Ze kunnen hard tegen elkaar tekeergaan en elkaar voor schut zetten, maar als puntje bij paaltje komt staan ze altijd klaar voor elkaar en steunen ze elkaar door dik en dun, hoe moeilijk de situatie ook is.